Funderar du på att köpa ny hoj?

På MC-Mässan möter du hundratals nya spännande tvåhjulingar – och några trehjulingar till det!
Vi på MC-Branschen tipsar gärna om några viktiga saker att tänka på för dig som går i köptankar.

Vilken motorcykel ska jag ha? Vilken moped passar min dotter? Vad ska jag tänka på när jag köper begagnat? Hur ser avtalen ut? Det finns många frågor inför köpet av en tvåhjuling. Vi delar gärna med oss av svaren.

Goda råd innan köpet

Funderar du på en tvåhjuling? Bra tänkt! Att köpa en motorcykel eller moped är ett smart val. Inte bara för att du kommer att uppleva en frihet som ingen bil kan matcha, utan också för att det finns så många möjligheter att hitta en hoj eller en moppe som passar just dig och dina krav. Det finns dock mycket att tänka på innan du genomför ett köp.

Generella råd

Tänk efter före köpet vilka behov du har, vilken slags mc du behöver och hur mycket pengar du har råd att betala. När beställningen eller köpeavtalet väl är undertecknat kan det vara svårt att ångra sig.

  • När du har ett antal olika fordon att välja mellan, räkna då ut vad fordonet du vill köpa kostar per år, månad och mil.
  • När du har bestämt dig – fråga alltid vilka garantier som finns och hur länge de gäller. Några exempel kan vara nygarantier och vagnskadegarantier. Väljer du mellan några likartade hojar kan just garantierna avgöra ditt beslut.
  • Begär papper. Allt ska vara skriftligt. De allra flesta mc-handlarna är genuint engagerade i de hojar de säljer, men du ska aldrig nöja dig med muntliga avtal. Be säljaren att skriva ner löften och avtal.
  • Läs igenom kontraktet noga innan du skriver på. Och läs det sedan en gång till.

Skulle du ångra köpet innan leverans har du möjlighet till det, men då har säljaren i allmänhet rätt till en viss ersättning. Köper du fordonet på avbetalning måste minst 20 procent erläggas kontant. (Det kan också vara i form av inbytesfordon).

Är fordonet köpt på avbetalning får du inte sälja fordonet förrän det är färdigbetalat. Undersök därför om den motorcykel du tänker köpa är fullbetald av säljaren så att du inte riskerar att ett finansbolag kommer och begär att du ska fortsätta betala säljarens skuld.

Vilken motorcykel ska jag köpa?

Du och ingen annan måste först besvara frågan:
Vad ska du använda din motorcykel till, vad har du för behov?

Ha i åtanke att det finns vissa lagar/regelverk som kan begränsa ditt val, som din ålder, vilket körkort du har med mera.

Det finns ingen motorcykel som passar alla. Det är en smaksak precis som med allt annat i livet.

Utseende, fart, smidighet, ljud, hästkrafter, kostnad – det finns många faktorer som spelar in. Generellt sett ska man inte stirra sig blind på hästkrafter om man är nybliven motorcyklist, då är det bättre att prioritera en lättkörd och smidig motorcykel.

En sak som kännetecknar en motorcykel är kraften i förhållande till vikten. I princip alla motorcyklar har en mycket snabb acceleration och även om de allra största sportmodellerna slår de största sportbilarna är det kanske inte tävlingen om snabbast från 0 till 100 km/h som ska vara avgörande för ditt köp.

Var och hur kommer du att köra?

Tänk noggrant igenom om du ska köra mest på landsväg eller i stan, på motorvägar eller grusvägar, korta eller långa sträckor, för njutningens skull eller för att smidigt pendla till arbetet och så vidare. Svaren på de här frågorna brukar avgränsa antalet alternativ på ett positivt sätt.

Sedan är det också en fråga om dig själv som förare. Är du lång eller kort? Vissa modeller är bättre för något kortare personer och vice versa. Är du starkare i armarna än genomsnittet kan kanske en tyngre (vikt) hoj passa dig, och även där vice versa.

Det finns ett antal kategorier av motorcyklar som är byggda utifrån syfte, vem som ska köra dem och vad föraren vill ha ut av körningen.

Glöm inte försäkringen

Innan du kan köra en enda meter måste du minst trafikförsäkra ditt fordon. De flesta försäkringsbolag kan hjälpa dig med prisuppgifter, villkor och priser.

Skydda dig!

Du måste tänka på din personliga skyddsutrustning. På en motorcykel eller en moped är du inte skyddad på samma sätt som i en bil så din personliga skyddsutrustning är bokstavligen en livsviktig sak att tänka på. Du måste ha en hjälm till exempel.

Vilket märke och vad kostar det?

En av de främsta fördelarna med att köpa en moped eller motorcykel är att det finns mängder med märken som alla har sina fördelar. Allt är en fråga om tycke, smak och behov.

Hitta din lokala handlare

Det finns mc-handlare över hela Sverige. Kontakta din lokala handlare och ställ dina frågor.

MC-Mässan 2024